Kärpäsloukun hoito

Kärpäsloukku on perhoskämmekän ohella lempihuonekasvini, joten ajattelin kirjoittaa sulle hoito-ohjeet joilla sain omani pysymään hengissä, kunnes en sitten enää saanutkaan :D

Mulla oli ensimmäinen kärpäsloukku jo joskus lapsena mutta silloin en tiennyt tämän kasvin hoidosta tuon taivaallista ja se menehtyikin aika äkkiä. Mutta jo tuolloin itsestään sulkeutuvat loukut veivät sydämeni.

Kärpäsloukuin loukuissa on sisällä tuntokarvoja. Hyönteisen täytyy osua vähintään kolmeen tuntokarvaan, jotta loukun sulkeutumisrefleksi laukeaa.

Kärpäsloukku on suokasvi ja rakastaa suoraa auringonpaahdetta. Mitä enemmän kasvi saa suoraa auringonpaistetta, sitä punaisemmaksi loukun "suut" muuttuvat.'

Toki on olemassa muunnoksia, joissa koko kasvin lehdet ovat punaiset, tai suut tavanomaista punaisemmat, mutta täällä suomessa myytävänä oleva lajike ei punerruta suutaan tulipunaiseksi edes suorassa paahteessa. Mutta söpön pikku punan loukut silti saavat. :)


Suokasvina kärpäsloukku on erittäin herkkä kuivumiselle. Kärspäsloukkua ei myöskään voi kastella kraanavedellä, sillä neutraali johtovesi pilaa nopeasti kasvualustan, jonka on oltava hapan.

Parhain tapa kastella kärpäsloukkua, on aluslautasen kautta. Eli parin sentin korkuinen aluslautanen, jolla on vettä koko ajan. Näin kasvi myös imee happea kasvualustaansa.

Käspäsloukun kasvualustan on oltava hapan ja se ei saa sisältää kalkkia, joten parhain vesi kärpäsloukulle on sadevesi, akkuvesi tai käänteisosmoosi -vesi. Tavallinen kraanavesi on usein pH-arvoltaan neutraalia ja sisältää kalkkia, ja vääränlaisella vedellä kasteltu loukku menehtyy äkkiä.

Kesäisin kasvin lempipaikka on ulkona. Siellä se saa itse pyydystää ravintonsa ja kasvaa suureksi ja vahvaksi ennen talvilepoa.

Talvilepoa? Luit oikein. Tämä kasvi nimittäin vaatii muutaman kuukauden talvilevon. Ulkonä kesän elänyt loukku alkaa osoittaa levolle menon merkkejä usein lokakuussa. Kasvi pitää toki siirtää sisälle ennen enimmäisiä pakkasia, sillä pakkasta loukku ei kestä, vaikka viettääkin leponsa 0-8 asteen lämpötilassa.

Omat loukkuni talvetin jääkaapin kasvislokerossa tarpeeksi suuressa pakastinpussissa.

Loukku alkaa siis syksyn tullen hiljalleen tappaa omia loukkujaan, koska se kerää niistä ravinteet talteen ennen talvilevolle asettumista.
Jotkut loukut menehdyttävät lähes jokaisen loukun, niin ettei kasvista näytä jäävän mitään henkiin, mutta uskokaa tai älkää, sieltä se aina joka kevät nousee! :)

Omat loukkuni ovat talvehtineet aina aikavälillä loka-helmikuu, riippuen aina kasvin omasta syklistä.

Nää vaan on niin ihania rehuja, että näitä pitäis olla kaikilla!! Harmi että menetin min kummatkin tossa vuos sitten. Toisen talvehtiminen meni pieleen ja toisen menetin parisuhdemyllerryksen vuoksi hoitamattomuuteen...

Onko sulla koskaan ollut kärpäsloukkua? :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikkunalaudan asukit pt.1

Suljettu osasto