Ikkunalaudan asukit pt.1

Tässä postauksessa esittelen sinulle kihlattuni asunnolla sijaitsevan kasvikokoelmani! Kuten jo aiemmin taisin mainita, osa kasveistani on vielä(kin) isälläni, mut oon onneksi saanut haltuuni tuon ikkunalaudan ja täyttänytkin sen kasveilla täpötäyteen :D



Agave filifera - v schidigera

Tämä agave sai juuri muuttaa isompaan ruukkuun pari päivää sitten!

Kuten agavet yleensäkin, on tämä hauskan karvainen kaveri perin vähään tyytyväinen. Turhaa näpertämistä tulisi välttää tämän lajin kohdalla, sillä kasvi stressaantuu koskettelusta.

Kasvi rakastaa suoraa auringonpaistetta ja kasvaa lähes silmissä kesäisin. Kasvualustan tulee olla hyvin vettä läpäisevää, jottei liikakastelulle herkkä agave heitä henkeään mätänevien juurien vuoksi.

Minulla kasvualustana toimii kaktusmullan, hiekan, kaarnakatteen ja ruukkusoran yhdistelmä, joka tuntuisi pitävän kasvualustan mukavan ilmavana ja kuivana.

Talvisin erittäin niukka kastelu ja lisävalollekin saattaa olla tarvetta.

En ole tämän yksilön lajimäärityksestä ihan satavarma, mutta kasvi on hyvin nuori ja pieni vielä, joten lajinmääritys on hankalampaa. Kasvin hankittuani googlettelin pitkään ja kyllä se minusta vaan kovasti näyttää samalle, kuin googlen kuvissa.










Tämä kuva on täältä.
Maltan tuskin odottaa, että tuo minun pikkuinen kasvaa hieman lisää, kun pääsi nyt isompaan purkkiinkin ja kaikkea.











Oranssitähdikki

Tämä sipulikasvi oli ihana muutaman euron löytö paikallisesta Lidlistä tuossa talvella!

Tämä kasvi on vielä siitäkin kiva, että se kukkii talvisin upein oranssein kukin, ja lepäilee sitten kesät, jolloin kaikki muu kukkii.

Kasvin englanninkielinen nimi "Sun star" kertoo hyvin sen, että kasvi viihtyy aurinkoisessa paikassa. Oranssitähdikki varastoi vettä sipuleihinsa, joten liikakastelun kanssa pitää olla tarkkana.

Kun kasvi on kukkinut, se menee lepotilaan ja sen voi siirtää syrjään "paraatipaikalta" siihen saakka, kunnes ihanat oranssit kukat taas ilmestyvät.

Valefiikus

Tämän ihanan kaunokaisen sain synttärilahjaksi min parhaalta kaverilta!

Klusia on todella helppohoitoinen kasvi, ja soveltuu siksi loistavasti ihan aloittelevallekin viherpeukalolle. Valefiikus rakastaa aurinkoa ja kasvaakin valossa nopeasti.
Kasvualustan tulee olla ilmavaa ja hieman kosteutta sitovaa, sillä kluusia tykkää kosteudesta ja ilahtuu ajoittaisesta sumuttelusta. Valefiikus kestää nahkeiden lehtiensä ansioista ajoittaista kuivuuttakin, joten älä liikakastele.

Kohta taitaisi olla aika ottaa muutama pistokas, mutta ensin täytyisi keksiä mihin ne laittaa! :D

Valefiikuksella on muuten sellainen hauska ominaisuus, että jos lehteä raaputtaa kynnellä, neulalla, tms terävällä esineellä, raaputusjälki jää lehteen näkyviin. Niimpä kirjoitinkin tähän kasviin kihlattuni nimen ja vuosipäivämme.

Haworthia Limifolia, (Fairies Washboard)

Näiden rehujen enkkunimi on aivan ihana! Niimpä kutsunkin näitä keijujen pyykkilaudoiksi muutenkin.

Haworthiat on helppoja mehikasveja, jotka nauttii kirkkaasta valosta ja sopivasta määrästä vettä siihen nähden. Liian varjossa kasvi menettää vihreän värinsä, kuten tuosta kuvan toisesta yksilöstä huomaa talven jälkeisen kalvakkuuden.

Nää alkais kans kaipaamaan jo isompaa astiaa mutta hitto kun täällä yksiössä on rajalliset tilat ja kaiken lisäksi vain yksi ikkunalauta, joka on jo täynnä!

Nää keijun pyykkilaudat on viihtyny mulla tosi hyvin ja tällee kesällä ne kasvaa oikein silmissä. Jos tässä pienessä luukussa jokin hyvä puoli on, niin se on nimenomaan tuo ikkunalauta ja aurinko, joka paistaa siihen koko päivän. Rehut tykkää! :)











Peikonlehti "monkey mask", eli aarnipeikonlehti


Peikonlehdethän on nyt olleet jotain muotia muutaman vuoden, mut itsehän olen vastarannan kiiski enkä jättipeikkoa huolisi, vaikka ilmaiseksi saisin. Mut kylläpä miä vaan rakastan min monkey maskia! :D Siinä on jotain niin valtavan eleganttia.

Eron myötä menetin kasveja kymmenittäin ja yksi niistä oli min aarnipeikko ja se kyllä suretti.
Mutta mulla oli helmikuussa synttärit niin kihlattu vei minut kukkakauppaan ja sanoi, että valkkaa yksi haluamasi kasvi ja vaikean pohdinnan jälkeen päädyin aarnipeikkoon.

Min aiempi aarnipeikko viihtyi paremmin, mutta kasvuolosuhteetkin on hyvin erilaiset.

Se min valtava kokoelma viihtyi hyvin vanhassa vetoisessa omakotitalossa mut täällä kuivassa ja kuumassa kerrostalossa on jotkin kasvit todella paljon vaikeampi saada viihtymään.

Monkey mask nauttii runsaasta epäsuorasta auringonvalosta ja korkeasta ilmankosteudesta.
Kasvualustan on hyvä olla ilmavaa, sillä varsinkin kesällä aarnipeikko juo paljon, mutta juurien mädäntymistä pitää tämänkin kanssa varoa.

Itseasiassa yleisin huonekasvien kuolinsyy on liikakastelu, sillä useimpien kasvien juuret ovat lajista riippumatta herkkiä mädäntymään. Liian innokkaat kasviharrastajat usein hoitavat kasvinsa hengiltä vahingossa.


Tämä postaus venyy turhan pitkäksi, joten kiitos jos jaksoit lukea näin paljon kasvitietoutta ja tervetuloa kakkososan pariin pian! :D

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kärpäsloukun hoito

Suljettu osasto