Kuinka saada asiat tehtyä, kun kaikki on liikaa

Mulla on sellanen ongelma, että tykkään tehdä liikaa to do -listoja. Tykkään tehdä niitä paperille ja päähäni ja sit siinä lopulta käyn niin, että mulla on miljoona eri to do -listaa kolmessa eri vihkossa ja kahdeksan päässä ja pelkkä ajatuskin niiden setvimisestä saa minut ihan pyörryksiin. Enkä sitten loppujen lopuksi saa mitään aikaiseksi.

Joten tässä postauksessa aion käydä läpi niitä keinoja, jotka on parhaiten auttanu mua pärjäämään näiden ongelmieni kanssa

1. Kaikki ulos päästä

Tärkein askel on saada kaikki ne sun päässä kieppuvat ja kahdeksassa eri vihkossa pyörivät asiat yhteen ja samaan paikkaan.
Kun oot saanut kaiken sen, mitä sinun pitää huomenna, tai ens viikolla tai vuoden päästä tehdä, kirjoitettua paperille, sin on paljon helpompi organisoida ne asiat tärkeysjärjestykseen.
Itse suosittelen ihan raakaa kynä ja paperi metodia ja alan vaan latoa asioita ylös välittämättä miltä käsiala näyttää tai onko tuo sana nyt hieman vinossa vai ei. Mulla on nimittäin taipumus alkaa kiinnittää huomiota ihan pikkuasioihinkin ja ne saattaa joskus herpaannuttaa minut pois pointin ääreltä kokonaan.. :D


2.Toimintaa, ei voivottelua

Mulla käy helposti niin, että toiminnan sijasta antaudun voivottelun kierteeseen. Eli sen sijaan, että tekisin jotakin, pyörittelen päässäni tekemättömiä asioita ja voivottelen kun ei mikään tule tehdyksi. Mutta siinäpä se! Ei mitään voi saada tehtyä ellei tee mitään!
Ja sehän on joku fysiikan lakikin, että liike luo liikettä, eli tee jotakin, ihan mitä vaan! Lojuuko tiskialtaassa kolme likaista lautasta tai onko mainospino eteisessä kasvanut hieman turhan korkeaksi. Tiskaa ne kolme lautasta! Vie se mainospino keräykseen! Aloita jostakin, kunhan teet jotakin.


3. Edistystä, ei täydellisyyttä

En varmaankaan ole ainut, jossa asuu pieni (tai vähän isompikin) perfektionisti.
Pieni täydellisyyden tavoittelu on ihan tervettä ja joskus hyödyllistäkin, mutta jos jäät perfektionismin ansaan, se syö sinulta turhaan resursseja.
Mietitäänpä vaikka tätä postausta. Olisin voinut viettää aikaa vaikka tunteja, yrittäessäni päättää mitkä kuvat valitsen tähän postaukseen, kuinka hoidan otsikoinnin, onko tämä nyt varmasti kieliopillisesti täydellistä tekstiä jne jne. Mutta silloin keskittymiseni on ihan väärässä paikassa. Tarkoitushan on saada tämä postaus aikaiseksi. Kaikki muu on irrelevanttia pikkusäätöä, joka vie energiaani pääasialliselta tehtävältäni, eli tämän postauksen kirjoittamiselta.
Sinun kannattaakin miettiä: Onko tämän oltava täydellistä vai onko tämä vain saatava tehtyä?

Joidenkin asioiden on oltava täydellisiä, mutta tunnustetaan tosiasiat; Suurimman osan asioista ei tarvitse olla täydellisiä.
Perfektionismi on myös hyvä keino piiloutua tärkeimmiltä asioilta.

Eli älä sinä jää perfektionismin loukkuun vaan muista, että vuodata asiat ulos systeemistäsi, pistä ne tärkeysjärjestykseen, ja ala toimia!


Kommentit

  1. Kiitos kommentistasi. Jep, ne museon peikonlehdet oli TOdeLLa isoja ja lehdet valtavat. Uh huhh, sellainen ei ihan pieneen asuntoon mahdu. Ne kun ovat vanhaa lajiketta niin ehkä kasvavat isommiksi kuin nykyiset. Tai sitten kukaan ei enää anna kasvaa mahtavaksi vaan leikkaa silloin tällöin.
    Sullahan onkin paljon huonekasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jättipeikonlehti on kaikessa komeudessaan upea! :)

      Mulla oli valtava kokoelma kasveja ennen kuin menetin suurimman osan, mut kyl mulla vieläkin on ikkunalauta täynnä rehuja :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos, että muistat minua kommentilla! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kärpäsloukun hoito

Ikkunalaudan asukit pt.1

Suljettu osasto